Vinkkejä omistajalle

Pitäjässämme on n.100kpl tyhjillään olevia asuinkiinteistöjä, jotka rapistuvat kovaa vauhtia uusia asukkaita odotellessaan. Samaan aikaan monet kaupunkilaiset haaveksii maalla asumisesta. Monia kiinnostaa myös huonokuntoisen rakennuksen pelastaminen. 

Eräjärveltä kyselläänkin jatkuvasti omakotitaloja sekä mökkejä ostoon tai vuokralle. Tarjontaa tulisi olla riittävästi, jotta jokainen voisi löytää juuri sen unelmiensa kodin. 

Vanhan talon pelastaminen on myös kulttuuriteko. Pidetään siis yhdessä Eräjärvi eläväisenä!

Huonokuntoisen rakennuksen myyminen

Monia kiinteistönomistajia arvelluttaa ikääntyneen talon myyminen. ''Entä jos tulee ongelmia jälkikäteen löydetyistä vioista?''. Huoli on aiheellinen, sillä rakennuksen myynnissä täytyy olla tarkka siitä, että kaikki ongelmakohdat tulee rehellisesti kerrottua ostajalle. 

Yleinen tapa on, että rakennukset myydään ns. ''purkukuntoisina''. Tämä ei suinkaan tarkoita että rakennukset tulee purkaa oston jälkeen, vaan se on enemmänkin vakiintunut tapa ilmoittaa, että rakennus on vanha ja ostajan tulee olla sinut sen seikan kanssa. 

Purkukuntoisena myynti ei silti täysin vapauta kaikesta vastuusta vaan myyntikatselmuksessa täytyy myös käydä kaikki viat ja mahdolliset epäkohdat läpi ostajan kanssa. Ostajan täytyy ymmärtää kyseessä olevan vanhan ja mahdollisesti heikkokuntoisen rakennuksen. Rakennuksen kunnon täytyy myös peilaantua myyntihintaan.

Asiansa osaava kiinteistönvälittäjä opastaa sinua tarvittaessa välttämään yleisimmät sudenkuopat.

Vanhan rakennuksen vuokraus

Eräjärvellä on jatkuvasti pulaa vuokraomakotitaloista. 

Omakotitalon vuokraaminen on monelle vieras konsepti ja se eroaakin suuresti asunnon vuokraamisesta. Tyypillisimpiä vuokrauksen kohteita ovat pienet ns. ''mummonmökit''. Kaikkia hienouksia, kuten juoksevaa vettä ei aina edes kaivata.

Omakotitalon vuokraamisessa on monesti sovittu jollain tapaa rakennuksen ylläpidosta ja jopa remontoinnista. Myös lämmitys, tiemaksut, jätemaksut ym. omakotitaloille tyypilliset kulut täytyy kirjata tarkasti vuokrasopimukseen. 

Tärkeintä on luoda vuokrasopimus johon molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä. 


Lisävinkki:

Jos sinua ei kiinnosta laittaa kiinteistöäsi myyntiin ja sopivan vuokralaisen löytäminen tuntuu aivan liian vaikealta, tässä on siihen vastaus!

MTK, eli Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto ry, on nyt julkaissut pitkään tekeillä olleen ja paljon puhuttaneen ns. "vanhojen talojen Tinderin", jonka avulla sopivan vuokralaisen voi löytää helpommin.

Vuokra voi perustua perinteisesti rahaan tai vaikka remontoimiseen. Ota huomioon, että myös ihan pelkkä asuminenkin auttaa ylläpitämään talon peruskuntoa, joka loppuviimein on juuri sinun etusi.

Tutustu siis osoitteessa www.talomaalta.fi